Печени ребра с билкова марината Запечен картоф с масло и свежа салца

 ПРОДУКТИ: около 1.4 кг - свински ребра,1 - лимон,50 мл, - зехтин,2 скилидки - чесън,1 клонка - пресен розмарин,3 клонки - прясна мащерка,3-4 листа - прясна салвия,2 с.л. - мед,1 ч.л. - дижонска горчица,1 ч.л. - сол,1/2 ч.л. - черен пипер:ЗА КАРТОФИТЕ:4 средно големи - картофа,по 2 клонки - мащерка и розмарин,4 с.л. - зехтин,2 ч.л. - сол,40 г - масло:ЗА САЛЦАТА:2 кочана - млечна царевица,1 - зелена чушка,1 - червена чушка,2 стръка - пресен лук,3-4 с.л. - зехтин,2 с.л. - лимонов сок,1 ч.л. - сол. Начин на приготвяне.Маринованите ребра:Отстранете ципата от долната страна на ребрата и ги сложете в тава за печене.В блендер сложете лимоновата кора и сок, зехтина, пасирания чесън и едро нарязаните билки. Добавете меда и горчицата, солта и черния пипер и смелете до получаването на паста. Намажете ребрата с билковата смес от двете страни, поставете в тава, покрийте добре с фолио за свежо съхранение и мариновайте за поне 2 часа. Най-добре е да оставите за 1 нощ в хладилник. Извадете маринованите ребра от хладилника 1 час преди да готвите.Загрейте фурната до 150 градуса, покрийте ребрата с алуминиево фолио и печете 2 часа, като по средата на печенето ги обърнете. Махнете фолиото от ребрата, пуснете фурната на функция грил и температура 200 градуса, обърнете ребрата с месото нагоре и печете 10 минути, докато се запекат. Печените картофиПригответе картофите. Измитите, необелени картофи сложете в тенджера със студена вода, посолете и кипнете.Варете под капак за 10-12 минути в зависимост от големината на картофите. Прецедете и оставете да се охладят. Сложете ги в тава за печене, полейте със зехтина, разбъркайте и посолете обилно, сложете билките в тавата и печете 30 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Увеличете градусите до 220 и печете още 10 минути. СалцаСварете почистените кочани царевица за 7-8 минути в леко подсолена вода. Охладете и с остър нож свалете зърната от кочана. В купа смесете нарязаните на кубчета чушки, царевицата, нарязаният на колелца лук. посолете и залейте с разбитите на емулсия зехтин и лимонов сок.СервиранеСервирайте ребрата топли, с печен картоф, в който сте направили разрез на кръст с парченце масло и салцата с чушка и царевица.


Коментари