ПИТКА СЪС САЛАМ, ПРЕСЕН ЛУК, СИРЕНЕ , МАСЛИНИ И ШАРЕНА СОЛ

• Брашно 1 кг 
• Мая 20 гр
• Вода 250 мл
• Захар 1 ч. л.
• Сол 1 с. л.
• Яйце 2 бр
• Кисело мляко 200 гр
• Олио 5 с. л.
• Зелен лук 1 вр.
• Маслини 100 гр
• Салам Хамбургски - голям
• Краве сирене 150 гр
• Чесън на прах
• Шарена сол
От това количество се получават две питки!!!
Замесва се тестото и се оставя да втаса - до удвояване на обема. Междувременно, задушаваме 5-6 стръкчета пресен лук, дърпаме от котлона и прибавяме: сиренето - натрошено, маслините и салама - на ситно. Подправяме с чесън на прах и оставяме да се охлади. Готовото тесто се разделя на две / за всяка тава по една топка /. Едната топка се разточва върху намазнена повърхност, посипва се с плънката. Разрязва се по дължина на две / едната част по - тясна от другата, за да стане по - тънко руло при навиване / , навива се на руло и се реже през два пръста. Подрежда се в тава , върху хартия за печене, като: външният кръг е от по - тясното руло, а вътрешността е от по - широкото. Средата се украсява от полукръгчета салам, а в центъра се навива розичка от салам. Втасва отново, маже се с яйце и олио, ръси се с шарена сол и се пече около 40 мин, без предварително загряване, на 170 градуса.

Коментари