Шоколадово семифредо с ябълков сладолед. И спондж кейк с шам фъстък и кръмбъл

 ЗА ШОКОЛАДОВОТО СЕМИФРЕДО:170 г - Шоколад,300 мл - Готварска сметана,3 - Белтъка,2 ч.л. - Ванилов екстракт,140 г - Захар,Щипка - Сол. ЗА ЯБЪЛКОВИЯ СЛАДОЛЕД:6 - Жълтъка,200 г - Захар,200 мл - Прясно мляко,300 мл - Ябълков сок,100 мл - Пълномаслена сметана.ЗА КРЪМБЪЛА;100 г - Брашно,80 г - Масло,100 г - Кафява захар,30 г - Шам фъстък,2-3 с.л. - Вода.ЗА СПОНДЖ КЕЙКА:3 - Яйца,70 г - Фино смлян шам фъстък,70 г - Захар,20 г - Брашно.Начин на приготвяне За сладоледаВ метална купа разбийте жълтъците и захарта до получаването на гъста, светложълта пяна. Загрейте млякото в касерола и го налейте на части към яйчената смес. Сложете сместа на водна баня и гответе около 10 минути на слаб огън, при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти. Прехвърлете купата в друга, по-голяма купа пълна с ледена вода и охладете сместа. Междувременно с бавна сокоизстисквачка изцедете ябълковия сок и го добавете към сметаната към яйчената смес.Разбийкте добре и прехвърлете в машина за сладолед. Оставете уреда да работи, докато сместа достигне желаната от вас консистенция, прехвърлете в подходящ съд с капак и приберете във фризера. За шоколадовото семифредоВ метална купа сложете шоколада, ванилията и солта. Загрейте сметаната и я излейте върху шоколада. Оставете за няколко минути, разбъркайте, докато шоколада се разтопи изцяло и оставете да се охлади за 1 час до стайна температура, като разбърквате периодично. Разбийте белтъците с щипка сол на ниска скорост, докато получите меки връхчета. В касерола сложете захарта и 70 мл вода и загрейте на средно силен огън, докато захарта се разтопи. Оставете сместа на котлона, докато достигне между 116-121 градуса.При работещ кухненски робот на средно висока скорост налейте горещия захарен сироп и разбивайте, докато сместа стане гъста и лъскава. В миксер разбийте шоколада до получаването на меки връхчета и внимателно смесете с белтъците.Прехвърлете в кутия с капак и приберете във фризера за поне 4 часа. За кръмбълаВ блендер сложете всички продукти и смелете до получаването на трохи. Налейте около 2 с.л. вода и отново смесете. Прехвърлете получената смес в тава покрита с хартия за печене, разстелете на равномерен пласт и печете 20 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.След като тестото стегне, разбийте на бучки и оставете да се запекат до златисто. За спондж кейкаВ блендер смесете всички продукти до получаването на гладка смес. Прехвърлете в сифон, заредете 2 патрона и приберете в хладилник за 30 минути. Преди да сервирате напълнете картонени чашки (на които сте надупчили дъното) до половината.Гответе 45 секунди в микровълнова фурна. Извадете кейка веднага и оставете върху решетка.


Коментари