Патешки дробчета с уиски сос И домашни бисквити с патешка мас

 ПРОДУКТИ:500 г - патешки дробчета,1 с.л. - сол,1/2 ч.л. - бали пипер,1/2 ч.л. - сол,1/4 ч.л. - черен пипер.ЗА СОСА:50 мл - бърбън,20 г - масло,2 глави - шалот,120 мл - пилешки бульон,75 мл - сметана,3 с.л. - ситно натрязан див лук,1 с.л. - лимонов сок.ЗА БИСКВИТИТЕ:350 г - брашно.1/2 с.л. - бакпулвер,1/4 ч.л. - сода бикарбонат,1 ч.л. - захар,60 г - патешка мас,200 мл - прясно мляко,1 с.л. - лимонов сок,2 с.л. - сметана за намазване,1 ч.л. - сол. Начин на приготвяне:Започнете с приготвянето на бисквитите. Сложете патешката мас във фризера за 10 минути, докато стегне добре. Към прясното мляко добавете лимоновия сок, разбъркайте и оставете за 10 минути. Смесете брашното, захарта, солта, бакпулвера и содата. Добавете студената патешка мас и с вилица или нож за тесто смесете, до получаването на трохи. Налейте прясното мляко и разбъркайте до смесването на продуктите. Прехвърлете върху кухненския плот и без да месите, сгънете 3-4 пъти тестото, подобно на тесто за кроасани, за да получите слоеве в него. Разточете на лист с дебелина 3 сантиметра и с формичка изрежете 4-5 бисквити с диаметър 10 сантиметра. Можете да направите и по-малки бисквити. Подредете в тава покрита с хартия за печене, намажете отгоре със сметана и печете 15-18 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна, докато станат златисти и хрупкави.В касерола разтопете маслото за соса, добавете ситно нарязания шалот и гответе 3-4 минути до омекване. Налейте бърбъна и гответе още 3-4 минути, докато алкохола се изпари и течността намалее наполовина. Добавете бульона и лимоновия сок и гответе, докато течността отново се редуцира наполовина. Накрая налейте сметаната и отново редуцирайте, докато получите консистенция на сос. Посолете, подправете с бял пипер и свалете съда от котлона. Накрая добавете нарязания див лук. Сосът ще се сгъсти леко, след като се охлади. Почистете дробчетата, ако има нужда и ги отделете едно от друго, като ги запазите цели. Посолете и подправете с бял пипер и надупчете с остър нож, за да не пръскат по време на готвенето. В широк тиган загрейте 2 с.л. от зехтина и сложете половината или 1/3 от дробчетата, като е важно да не препълвате тигана. Гответе 2 минути, внимателно обърнете и оставете на котлона още 1 ½-2 минути. Дробчетата трябва да останат розови отвътре и добре зачервени отвън.Преди да извадите от тигана, разрежете едно и проверете степента на изпичане. Разрежете бисквитите на две напречно и в чиния за сервиране сложете една половина. Намажете с малко сос и отгоре поставете няколко дробчета. Полейте с още малко сос и поръсете с див лук. гарнирайте със запържена леко люта чушка. Поднесете като предястие.


Коментари