Салата с варено-пушено патешко филе и круши с дресинг от портокал, шалот, крутони и орехи

 1 опаковка - варено-пушено патешко филе(може и пилешко),150 г - салатен микс,50 г - печени орехови ядки,хлебни крутони,4 - круши,30 г - масло,1/4 ч.л. - черен пипер. ЗА ДРЕСИНГА:80 мл - зехтин,1 глава - ситно нарязан лук шалот,1 с.л. - мед,1 - портокал,1 ч.л. - едро смляна горчица,1/4 ч.л. - сол,щипка - черен пипер. Начин на приготвяне:В подходящ съд сложете настърганата портокалова кора, сока от ½ портокал и налейте зехтина. Добавете горчицата и меда, посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте до получаването на емулсия. Прибавете ситно нарязания лук, разбъркайте и оставете настрана. Почистете крушите от семената и нарежете на четири. В тиган разтопете маслото на средно силен огън и сложете крушите. Поръсете с прясно смлян черен пипер и гответе около 2-3 минути, докато се карамелизират леко, обърнете и гответе още 2-3 минути.Свалете съда от котлона и оставете настрана.Загрейте сух тиган на силен огън. Извадете патешкото филе от опаковката и подсушете с кухненска хартия. Сложете филето в тигана с кожата надолу и притиснете с пръсти, така че кожата да има максимален контакт със съда. Оставете на котлона за 4-5 минути, докато кожата се разтопи леко, освободи пушения си аромат и стане златиста. Извадете филето от тигана и оставете да се охлади за 2-3 минути. Овкусете салата с половината дресинг и разбъркайте добре. Нарежете патешкото филе на тънки филийки. В чиния за сервиране сложете от салатата, добавете няколко крутона, и подредете патешкото. Към всяка порция поднесете 2 парчета круша, поръсете с печените орехи и полейте месото с малко то дресинга.


Коментари