ПРОДУКТИ:2 броя - патешки гърди ,1/2 ч.л. - сол,1/4 ч.л. - черен пипер,брюкселско зеле - за сервиране. ЗА ПЮРЕТО ОТ ТИКВА: -600 г - тиква , -40 г - масло , -3 с.л. - зехтин , -1 с.л. - ситно нарязан розмарин , -1 ч.л. - сол, , -1/2 ч.л.- черен пипер. ЗА СОСА:-1 ч.л. - зехтин,-2 с.л. - масло,-1 глава - шалот,-200 г - пресни сливи,-250 мл - червено вино-150 мл, - пилешки бульон,-2 с.л. - мед,-1/2 ч.л. - царевично нишесте. Начин на приготвяне:Почистената и обелена тиква нарежете на парчета и сложете в тава за печене.Добавете почистеното брюкселско зеле, полейте със зехтина, посолете и подправете с черен пипер и ситно нарязания розмарин и печете 30 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна. Извадете патешките гърди от хладилника и оставете на стайна температура за поне 30 минути.За соса загрейте зехтина и 1 с.л. от маслото в касерола. Добавете ситно нарязания лук шалот и гответе 3-4 минути, докато омекне.Сложете нарязаните на парченца сливи и гответе още 2-3 минути. Налейте бульона и виното и оставете да кипне. Гответе 10-15 минути на средно силен огън, докато соса се редуцира наполовина.Прибавете меда и разтвореното в 1 с.л. вода нишесте, посолете, подправете с черен пипер и гответе още 2-3 минути. Добавете останалото масло и свалете съда от котлона.Пасирайте и прецедете соса и дръжте топъл до момента на сервиране. Извадете тиквата и зелето от фурната, отделете зелето в купичка, а тиквата пасирайте до гладко пюре заедно с маслото.Подсушете патешките гърди и с остър нож направете разрези по кожата, без да засягате месото. Посолете и подправете от двете страни и поставете в студен тиган с кожата надолу. Гответе 5-6 минути на средно силен огън, за да може мазнината да се разтопи и кожата да стане хрупкава. Обърнете месото и сложете тигана в предварително загрята до 200 градуса фурна. Гответе 6 минути за средно недопечено или 8-9 минути за средно изпечено. Извадете съда от фурната и прехвърлете месото върху дъска за рязане. Оставете да отпочива 8-10 минути преди разрежете, за да може соковете на месото да се разпределят равномерно. Разрежете месото на две по дължина или напечено на филийки с дебелина около ½ сантиметър. В чиния за сервиране сложете от тиквеното пюре, поставете разрязаните патешки гърди, добавете разрязано на две брюкселско зеле и налейте малко от соса.
Коментари
Публикуване на коментар